IZA KULISA MUZEJA

Projekat „Iza kulisa muzeja“ je istraživanje zanimljivosti muzeja Beograda i prezentovanje rezultata ovog istraživanja. Projekat je dobio naziv prema namerama autora da pronađu i prikažu javnosti nedovoljno poznate činjenice o gradskim muzejima – njihov istorijat, tajne koje kriju, retka dela koja čuvaju, anegdote o slavnim posetiocima.

Predavanje je namenjeno poznavaocima istorije umetnosti, ljubiteljima muzeja i tajni, ali i široj javnosti.

Projekat je podržan od strane Sekretarijata za kulturu Grada Beograda i ima za cilj upoznavanje zainteresovanih sa zanimljivostima koje se kriju „Iza kulisa muzeja“, tj. sa nedovoljno poznatim, a istorijski važnim i zanimljivim činjenicama koje se tiču retkih postavki muzeja, važnih posetilaca, dela koja se u njima čuvaju, itd.

Jelena Stepanović je student završne godine istorije umetnosti na beogradskom Filozofskom fakultetu. Bavi se aktivizmom od 2010. g. Počela je kao volonter u KZM Kruševac, a zatim učestvuje na brojnim seminarima, treninzima i radionicama nevladinih organizacija i udruženja građana širom Srbije, kao i u BiH, Italiji, Poljskoj, Malti itd. Za nekoliko godina stekla je ozbiljno skustvo u držanju radionica iz oblasti kulture i aktivizma mladih, organizovanja višednevnih seminara, kao i međunarodnih partnerskih projekata pod pokroviteljstvom ERASMUS-a.

Jelena ima i novinarsko iskustvo u redakcijama IdejNet-a, Balkanroka, kao i na projektu Digitalizacija kulturnog nasleđa Kruševca. U 2014.g. koordinator je Omladinske grupe Helsinškog odbora za ljudska prava i trenutni koordinator u organizaciji civilnog društva IdejNet-a, kao i član CEMOKS-a u Beogradu.

Radno iskustvo u organizaciji i vođenju izložbi u okviru Likovne galerije KCB-a, Muzeja Jugoslavije kao i u manifestaciji Noć muzeja posebno je značajno za rukovođenje projektom Iza kulisa muzeja.

Prezentacija istraživanja: IZA KULISA MUZEJA

Organizacija: Udruženje „Org 21“ i Sekretarijat za kulturu Grada Beograda

Govori: Jelena Stepanović

Dom omladine Beograda

Tribinska sala – ponedeljak, 11. jun u 21.00

Leave a Comment