S​ ​čoperom​ ​do​ ​pobede!

IEEE, najprestižnija svetska organizacija u oblasti elektrotehnike i organizacija posvećena tehnološkom razvoju, organizuje deveti put po redu takmičenje „International Future Energy Challenge 2018”, čije će se polufinale održati u martu 2018. godine u San Antoniju, u Teksasu, a učešće će uzeti takođe prestižni univerziteti iz celog sveta.

Ovim povodom, grupa studenata sa Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu je oformila H-Bridges tim sa ciljem da ispuni zahteve koje sadrže propozicije ovogodišnjeg zadatka takmičenja i plasira se u finale koje se održava sledeće godine u Pekingu, u Kini. Tim čini oko dvadeset studenata i sastoji se iz timova za hardver i softver koji rade na ostvarivanju svih kriterijuma koji su naloženi ovogodišnjom temom takmičenja, dok tim za marketing radi na prikupljanju sredstava kako bi što više članova tima uspelo da otputuje na samo takmičenje.

Ideja takmičenja je razvoj novih tehnologija ali i razvoj samih studenata, u smislu dobijanja praktičnog znanja koje bi pomoglo u njihovom daljem razvoju kao inženjera. Učešćem na takmičenju dobijaju mogućnost da predstave Elektrotehnički fakultet, Ministarstvo prosvete i nauke kao i našu zemlju, na najprestižnijem takmičenju iz oblasti energetske elektronike. Cilj takmičenja je projektovanje DC-DC bidirekcionog energetskog pretvarača (u inženjerskom slengu poznatijeg kao „čoper“) velike gustine snage i efikasnosti, za potrebe u sistemima za skladištenje električne energije, električnih vozila ili obnovljivih izvora energije, a koji bi u budućnosti doživeo široku primenu. Tim je pod mentorstvom Prof. Dr Slobodana Vukosavića, senior člana pomenute organizacije IEEE.

Tim trenutno vredno radi na ispunjavanju strogih zahteva koje ovogodišnji zadatak nosi, a više o H-Bridges timu i svim zahtevima koje pobednički tim mora da ispuni, nalazi se na sajtovima koji su u nastavku.

Prethodno su timovi studenata Elektrotehničkog fakulteta dva puta učestvovali na ovom takmičenju. Postigli su ogroman uspeh 2005. godine osvojivši prvo mesto u Čikagu i 2016. godine osvojivši treće mesto na Tajvanu. Nadamo se da će tim i ove godine uspeti da sakupi dovoljno sredstava da ode na takmičenje i ponovo postigne veliki uspeh.

H-Bridges timu želimo mnogo sreće i uspešnu realizaciju postavljenih ciljeva.

Zvaničan sajt H-Bridges tima: www.h-bridges.etf.bg.ac.rs
Zvaničan sajt takmičenja:  www.energychallenge.org

 

 

Leave a Comment